Een sterke Instagram SEO-strategie (zoekmachineoptimalisatie) is een van de beste manieren om je vindbaarheid op het platform te vergroten. Van hashtags tot alt-tekst, hieronder zetten we op een rijtje hoe je een SEO-strategie opzet op Instagram. Zo kun jij profiteren van een hogere ranking en meer bezoekers naar je profiel!

Instagram SEO draait het om het optimaliseren van je content, zodat je hoger gerangschikt wordt in de zoekresultaten. Hierdoor vergroot je de kans om ontdekt te worden door gebruikers die op keywords zoeken die gerelateerd zijn aan je profiel. Dat betekent meer likes, meer views en meer volgers. Net zoals Google, is Instagram met de Explore-pagina ook een zoekmachine, waar je accounts, hashtags en locaties kunt vinden. Met Instagram SEO kun je inspelen op datgene waar je doelgroep naar op zoek is.

Het algoritme verwerkt alle content op de app en verzamelt informatie om te bepalen waar het bericht over gaat en wie het interessant kan vinden. Hoewel dit automatisch werkt, zijn er een paar manieren waarop je het algoritme in de juiste richting kunt sturen. Het belangrijkste is dat je het algoritme helpt om content correct te identificeren.

1. Keywords

Hoe kun je inspelen op Instagram SEO? Om te beginnen is de aanwezigheid van de juiste keywords belangrijk. Met name de Explore-pagina speelt een grote rol, omdat je hier tegenwoordig verder kunt zoeken dan alleen hashtags en gebruikersnamen. Gebruikers kunnen meerdere zoekwoorden gebruiken om content te ontdekken. Door hier gebruik van te maken vergroot je de kans om in de topresultaten te verschijnen zodra iemand op je keywords zoekt. Hoe speel je hier goed op in? Kijk welke zoekterm aansluit bij jouw content en gebruik het in de caption. Belangrijk om in je achterhoofd te houden: Waar zouden gebruikers op zoeken als ze jouw content willen vinden? Met andere woorden: Sluit het kernwoord goed aan bij de content?

2. Je profiel

Zorg voor een goede optimalisatie van je Instagram-profiel. Dit doe je door een primair keywoord op te nemen in je gebruikersnaam. Ben je een bakkerij, dan is het van toegevoegde waarde om deze term ook in je gebruiksnaam mee te nemen. Stel dat een gebruiker zoekt op de term ‘bakkerij’, dan is de kans groter dat je wordt weergegeven in de zoekresultaten voor voorgestelde accounts. Natuurlijk kan het voorkomen dat je bedrijfsnaam geen keywoord bevat. In dat geval kun je gebruikmaken van het naamveld dat in je bio staat. Hier kun je aanvullende zoekwoorden toevoegen die beschrijven waar jouw account over gaat.  

3. Hashtags

Het gebruik van hashtags is nog steeds een van de beste manieren om de vindbaarheid van je content te vergroten. Daarom is het belangrijk om een goed uitgewerkte hashtag-strategie te hebben. Werk met hashtags die je primaire keyword versterken. Gebruik daarnaast diverse hashtags die gerelateerd zijn aan het bericht. Dit geeft gebruikers een betere kans om je te vinden dan wanneer je vijf dezelfde hashtags op ieder bericht zou gebruiken. Variatie en relevantie zijn key!

4. Alt-tekst

Wanneer je een bericht plaatst op Instagram, voeg dan een alt-tekst toe. Dit is een alternatieve tekst die de afbeelding zo goed mogelijk beschrijft. Dit doe je door wederom de juiste keywords in je beschrijving te stoppen. Omdat Instagram het zoekwoord achter je foto beter ‘begrijpt’, helpt de alt-tekst het platform je foto’s aan meer gebruikers te tonen die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw content. Je kunt handmatig een alt-tekst toevoegen bij het plaatsen van een bericht door naar ‘geavanceerde instellingen’ te gaan en onder ‘toegankelijkheid’ de alternatieve tekst te plaatsen. Benieuwd hoe je een goede alt-tekst schrijft? Dat lees je hier.   

Ten slotte, wees consistent in je SEO-strategie, zodat het algoritme leert wie je bent en waar je account over gaat.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.