Naast TikTok en Instagram Reels, heeft YouTube ook een eigen variant op short-form videocontent: YouTube Shorts. Benieuwd hoe je aan de slag kunt gaan? We vertellen je er alles over.

‘Shorts’ is een format op YouTube, dat vorig jaar werd geïntroduceerd in Nederland, waarin content creators korte verticale video’s van maximaal 60 seconden kunnen delen. Shorts-video’s zijn te vinden op de homepagina van YouTube, onderaan de YouTube-app of op het hoofdkanaal van een creator. Het platform haalt goede resultaten met zo’n 1,5 miljard maandelijkse gebruikers — en heeft daarmee TikTok ingehaald.

Een Short verschilt niet veel van een TikTok of een Reel: je kunt video’s opnemen of selecteren, gratis muziek uit de YouTube Library kiezen en onder de video plaatsen, snelheidsbeheer gebruiken om opnames te versnellen of vertragen en teksten toevoegen. Hoewel er vragen zijn om een tweede kanaal voor Shorts te beginnen, raadt YouTube aan om Shorts-video’s op je hoofdkanaal te houden als ze aansluiten bij de rest van je content.

YouTube Shorts-fonds

In 2021 startte YouTube een fonds van honderd miljoen dollar om creators meer manieren te bieden om geld te verdienen met Shorts. Iedere maand beloont YouTube creators met hoog geëngageerde Shorts-video’s met een bedrag tot wel $10.000 per maand. Om in aanmerking te komen voor het fonds, moeten je Shorts zich houden aan de richtlijnen van de community, in de afgelopen 180 dagen zijn geüpload, geen watermerken of logo’s van andere platforms bevatten en geen reuploads zijn van een andere creator.

Handige tips voor YouTube Shorts

YouTube Shorts biedt een leuke manier om je creativiteit de vrije loop te laten en je publiek te betrekken met korte video’s. Omdat Shorts op meerdere plaatsen in de YouTube-app verschijnen, ontstaan ​​er talloze mogelijkheden om je kanaal onder de aandacht van de juiste doelgroep te brengen. Dat betekent meer zichtbaarheid, meer weergaven en groei van het aantal abonnees. Voordat je Shorts voor je YouTube-kanaal gaat maken, zijn er een paar dingen die je moet weten. YouTube heeft een aantal tips om het succes van Shorts-video’s te vergroten.

1. Speel in op de constante stroom van memes op YouTube. Trends zijn een goede manier om je vindbaarheid te vergroten. Benieuwd welke nummers viral gaan? In de audiobibliotheek worden de nummers weergegeven in volgorde van populariteit, dus check regelmatig om te zien welke nummers worden gebruikt en geef er je eigen draai aan.

2. Maak gebruik van loops. Wanneer je de video begint en eindigt met dezelfde opname, zorgt dit ervoor dat gebruikers deze steeds opnieuw bekijken, waardoor je kijktijd toeneemt. Als je deze tip wilt gebruiken, moet je eerst het einde van je video filmen en de video kort houden, zodat gebruikers sneller geneigd zijn om de hele video te bekijken.

3. Om de aandacht van kijkers te trekken terwijl ze scrollen, kun je je het beste op de eerste paar seconden van je video focussen. Er zijn geen thumbnails in de Shorts-feed, dus je opening is cruciaal om je publiek te bereiken. Pakkende beelden, unieke edits en populaire audio zijn een paar methoden om uit te proberen.

4. Bedenk voordat je iets plaatst een gerelateerde titel die belangrijke context biedt, de kijkers aanspreekt of humor toevoegt aan je inhoud. Hoewel het niet nodig is, kun je ook gerelateerde hashtags toevoegen aan het einde van je titel. YouTube raadt het gebruik van #Shorts aan, waardoor ze jouw Shorts op het platform kunnen aanbevelen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.